fredag, juli 09, 2010

Veggismat er ordentlig mat - noen ganger

Beboere på ventemottaket i Lier sier i følge Dagbladet at de av religiøse årsaker knapt nok har kunnet spise.

Som veggis hender det jeg tenker at det er trist at veggismat ikke regnes som ordentlig mat, men sjøl om folk stort sett er ansvarlig for egne holdninger vil det ikke kreve mye uflaks å få det inntrykket.

Å få servert veggismat av folk som ikke veit hva de driver med betyr ofte å gå fra bordet sulten. Jeg har for eksempel opplevd å få servert godt under femti kalorier til middag (for de som ikke er flytende i kalorisk: det tilsvarer mindre enn et halvt eple). Heldigvis hadde jeg muligheten til å ha krisemat i bakhånd.

Andre ganger er det så godt som uten fett, eller så godt som uten proteiner. Det går helt fint å spise et måltid eller to på den måten, men etter en uke blir jeg rastløs og aggresiv på den typen kost - og aldri helt mett.

Vegetarmat kan helt fint være over snittet bra kost, men det krever kunnskap, tilsvarende den kunnskapen kjøttmat krever. Forskjellen består i at de fleste allerede har den kunnskapen når det gjelder kjøttmat. Sjøl hvis vi sov i heimkunnskapstimen så har vi sett kjøttmåltider sammensatt hundrevis av ganger. Vi kan det utenat.

Å skaffe den slags grunnleggende kunnskap om veggismat er viktig for alle som jobber med mat, og med grunnleggende mener jeg på et nivå tilsvarende hvor mye poteter og erter til så mye kjøtt, og hvor mye skal hver ha for å bli mett.

Nå har det visst ofte nok ikke vært nok mat på Lier ventemottak for de som spiser kjøtt som ikke er halal heller. Jeg veit det er folk som har stått på hardt for å fikse det, og jeg veit at de har vært frustrerte over å ikke ha blitt hørt. Der stopper kunnskapen min om enkeltsaka.

Og poenget her er ikke ventemottaket, det overlater jeg til Sara når hun har kommet hjem fra jobben om noen dager (noen har mer slitsomme jobber enn andre).

Poenget er at veggismat kan være så mangt. Så fantastisk, så stusslig. Når noen ikke skriver hva den er, bare "vegetarmat", så tipper jeg på det siste.

9 kommentarer:

 1. Hør, hør! Jeg kan gi eksempler på mye av det siste når jeg har vært borte og spist.

  Legg til at enkelte tror at fisk/sjømat og fjærkre er OK for vegetarianere, så blir man bare enda mer oppgitt.

  Lurer på hvor mange ganger jeg har sagt "Dette kan jeg desverre ikke spise, jeg blir kjempedårlig av det!"

  Kunne sikkert sagt mye om forståelse når det gjelder å ikke tåle mat også, som utsagnene "jammen, kan du ikke bare plukke av?" eller "jammen, det er jo nesten ingenting!"

  SvarSlett
 2. Mystisk det der. Nesten så man skulle hatt en fotomontasje av utslett og andre rare ting som kan skje av "nesten ingenting" av noe en ikke tåler...

  Ellers har jeg fått kjøpt inn reker bare til meg siden jeg er veggis. Så godt ment, men det hjelper jo lite.

  Stort sett er det greieste å bare spise tilbehøret til kjøtteterne...

  SvarSlett
 3. Dette ble jeg også mektig lei av da jeg var veggis. En gang fikk jeg fritert ost. Sånn omtrent en kvart ost, fritert. Den første biten var god, men hvor var resten? Jeg fikk kun den.
  Ellers har jeg også dårlig veggiserfaring med grilling (siden vi er i sesongen). Det skulle serveres grillmat, jeg tilbød meg å ta med eget, men neida, ikke nødvendig. Kult trodde jeg. Jeg fikk en "salat" av kål, ost og oliven. Ikke engang olje. Det skal nevnes at jeg ikke liker oliven. Men hvordan griller man denne blandingen lurer jeg litt på ;)
  De fleste tror jeg glemmer av de tingene i sitt eget matliv, som ikke er kjøtt. De glemmer at egg finnes, og de regner med at alle vegetarianere tåler og liker alt som er lagd av noe uten hjerte.
  Fisk orker jeg ikke å snakke om engang....

  SvarSlett
 4. Og siden jkeg fikk blåst ut litt her, frustrerer det meg villt med folk som driter i at vegetarianere og veganere ikke er samme ting. Folk jeg kjenner tilogmed. Som jeg vet jeg har fortalt det, ignorerer informasjonen, og putter dem likevel i samme boks.

  SvarSlett
 5. Ja, det er plagsomt både for de som spiser mjølk og egg og de som ikke gjør det... det samme gjelder folk som tror at en er vegetarianer hvis en spiser fisk. Forståelig, siden enkelte pesketarianere kaller seg vegetarianere, men resultatet blir forvirring og feilkommunikasjon. Det er en grunn til at vi har et ord for hver gruppe...

  Jeg synes det er fint når folk prøver å ta hensyn og fikse mat, men det funker best med litt kommunikasjon eller kunnskap eller kanskje aller helst begge deler.

  SvarSlett
 6. En sånn, eh, for å bidra litt på siden av debatten. Her om dagen skulle jeg kjøpe inn ganske mye ost, og ble glad da jeg fant halal-ost på Rema. Den har nemlig mikrobakteriell løype - altså den er ikke bundet sammen av dyrerester, som annen gulost. Problemet er bare at halal-gulosten fra Tine kosta nøyaktig det DOBBELTE som haram-osten.

  Jeg er veldig gira på at jeg skal betale det maten faktisk koster, og heller spise mindre eller færre varer hvis jeg ikke har råd til å kjøpe "skikkelig" mat. Grunnen til at halal-ost er så dyr, er at den må produseres i egne kjeler på ostefabrikken. Ikke at halal-løype i seg sjøl er så dyr.

  Dette problemet møter en også i storkjøkken; når mat skal være kosher og halal og vegetarisk, krever det ganske mye plass! Og ganske mange kjeler! Og ganske mange til å røre i dem...

  SvarSlett
 7. Ordentlig veggismat er namnam. Og så noe helt annet: you have been tagged! http://rullerusk.wordpress.com/2010/07/22/fem-sp%C3%B8rsmal-om-b%C3%B8ker/

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 9. Det er herlig på restauranter ofte. Løsningen på vegetarretter er ofte å bare ta bort kjøttet fra tallerkenen, og beholde prisen.

  Mange forstår ikke at det er forskjell på vegetarmat og vegetarmat.

  SvarSlett