tirsdag, september 15, 2009

Miljøtap og etterpåklokskap

Kall meg sløv, men jeg hadde nesten sovna i går da jeg innså det påfallende med valgresultatet: Alle miljøpartiene gjorde dårlige valg, trass i at miljø har vært godt og grundig på dagsorden denne valgkampen. Bortsett fra Miljøpartiet de Grønne, som taper på å være små, har alle det samme problemet: Troverdighetsmangel.

Ikke den mangelen på troverdighet som betyr at folk tror at når Venstre, SV og KrF snakker miljø er det tomme løfter som snart vil bli glemt, men en troverdighetsmangel som handler om at de alle har en politikk som blei dempa av at planen var å trekke store, ikke så miljøvennlige partier i en mer miljøvennlig retning - og det er bedre enn ikke noe, men de fleste stemmer ikke på bedre enn ikke noe, sjøl når det er det beste de har.

Jeg sier ikke at noen av dem har mangla verken miljøvisjoner eller andre visjoner. Men når de visjonene må nyanseres allerede før valget og krangelen handler om hvem som har slemmest storebror å regjere med, så er det i grunnen ikke så merkelig at det gikk som det gikk: Folk tenkte de like gjerne kunne stemme på storebror Høyre/AP, for politikk er tross alt mer enn miljø, og det var regjeringskamp, var det ikke? Så miljøet blei nedprioritert, for sikkerhets skyld - noe som neppe var nødvendig, men taktisk stemmegivning er jo sjelden så taktisk som folk tror.

Både høresida og venstresida kunne styrka miljøpartiene sine - men gjorde det ikke. Jeg så ikke den komme. Joda, jeg visste at det kunne gå sånn med SV, men jeg trodde at minst et av miljøpartiene kom til å gjøre det godt, usikkerhetsmomentet var bare hvilket, eller hvilke. Trodde jeg. Det er lett å være etterpåklok.

10 kommentarer:

  1. Ingen uenighet, bortsett fra at jeg stemte på det andre miljøpartiet. Det som faktisk ikke kom over sperregrensen. Så mye for miljø, integrering og forskning. Er enig i at "taktisk stemmegivning er jo sjelden så taktisk som folk tror."

    SvarSlett
  2. Sukk. Et elendig miljøvalg. Godt på andre måter, men miljøet er hastesak.

    SvarSlett
  3. Jeg har inntrykk av at mange la bort hjertesakene sine i dette valget, ikke bare miljøforkjemperne, og i stedet stemte på en ønsket regjering. En del av meg håper at det vil oppstå en konflikt mellom de tre regjerinspartiene i løpet av de neste fire årene, slik at det innen neste stortingsvalg vil bli flere reelle regjeringsalternativer. Jeg er egentlig ingen sentrumsperson, men mener at den norske politikken taper på et svekket sentrum.

    Ellers er jeg ikke så veldig pessimistisk ift. det dårlige miljøvalget. Folket må mobiliseres først før det når politikken, og det har vi ikke gjort godt nok ennå.

    SvarSlett
  4. Ser den. Dette valget har inspirert meg til to ting: Verving for SV, og bygging av min egen miljøvennlige hverdag. Jeg tror mer enn noen sinne at vi ikke må la oss forlede til å velge mellom personlig ansvar og politisk styring i miljøpolitikken, vi trenger begge deler! Ikke nye ting fra meg, men inspirasjon er deilig uansett.

    SvarSlett
  5. Det er ingen tvil om at miljøpolitikken har fått lide ved dette valget. Dette ble til slutt ikke et valg som handlet om saker, men om regjeringsalternativer, og mangel på sådanne. Det ble et mer et valg på blokker enn partier, og da er det ikke rart at storebrødrene vant.

    SvarSlett
  6. Hvorfor ikke nevne Rødt? Erling hadde en reell sjanse til å komme inn i Oslo (hadde han fått stemmene som ble kastet bort på MDG i Oslo ville han vært inne) og har vært miljøforkjemper av minst like høy rang som noen SVer.

    SvarSlett
  7. Stian: Enig, mer blokker enn partier betyr at de dominante innafor hver blokk får mange av autopilotstemmene, usikker-stemmene og kanskje også sofa-stemmene.

    Daniel: Jeg veit det er masse bra miljøfolk i Rødt, men jeg hadde inntrykk av at programmet ikke var noe særlig, derfor er de ikke med. Jeg kan ha tatt feil, jeg har faktisk ikke lest programmet til Rødt, så jeg stolte på hearsay. Hvis det blei helt feil er det bare å beklage.

    SvarSlett
  8. En slags sidekommentar; Jeg har aldri likt snakk om at det er noe som heter å kaste bort stemmer på partier. De Grønne har vokst ved dette valget, og selv om de ikke fikk stortingsplass, er disse stemmene likevel ikke bortkastet. De får nå økte midler til å gjøre seg enda mer synlige, og bare det er makt i vårt samfunn, ettersom de da har økte muligheter til å påvirke meninger til folk. Makt er mer enn stortingsplasser.

    SvarSlett
  9. Samme her. Det samme gjelder det å stjele stemmer. Hvis et parti føler at de har rett på stemmer har de misforstått noe ganske sentralt.

    SvarSlett
  10. Ditto som Gattolina sier. Stemte på det andre miljøpartiet. Føkk sperregrensa, vi kommer tilbake. Håper bare det er et Lofoten og Vesterålen å komme tilbake til :\

    SvarSlett