onsdag, august 05, 2009

Vigrid i skoledebattene

Buskerud SU varsla for noen måneder sida via Drammens Tidende at dersom Vigrid stiller i skoledebatt gjør ikke SU det. Nå har det blitt klart at Vigrid akter å stille i ni av skoledebattene, og Buskerud Unge Høyre har bestemt seg for å gjøre det samme. AUF er bestemte på at de ikke kommer til å boikotte.

Problemet er, kort oppsummert, dette:

Ved å ikke boikotte men møte dem i debatt får Vigrid en viss legitimitet.

Ved å boikotte og ikke møte dem i debatt får Vigrid mer taletid.

Ungdomspartiene har ingen gode alternativer, bare valget mellom et par halv-bra. Vigrid kan få det som de vil i begge fall: De får en god del av dagsordenmakta, for motdebattantene vil måtte bruke en del tid på deres saker. De vil bli snakket om, og enten vil de få sagt en god del av det de vil, eller så vil de antakeligvis få snakka mye i ettertid om hvordan de ikke fikk det. Uansett vinner de.

Jeg synes generelt det er en dårlig idé å invitere ett-saks-partier til skoledebattene. Så lenge skoledebattene er lagt opp sånn som de er i dag er skoledebatten helt feil forum for disse partiene. Det er den (relativt) enkle delen av det.

Den vanskelige delen er rasisme. Å stenge Vigrid ute av skoledebatten fordi vi tror de kan komme til å bryte rasismeparagrafen ville være smått absurd. Det går rett og slett ikke an, følgelig er det heller ikke gjort. Samtidig lager vi en gylden arena for en av deres favorittdiskusjoner, nemlig nettopp rasismeparagrafen.

Det holder heller ikke helt at de har en usympatisk og voldelig ideologi. Jeg tror hvert eneste parti i skoledebatten aksepterer voldsbruk i gitte situasjoner, og uenighet om hvilke situasjoner er å forvente i en politisk debatt, sjøl om visse meninger altså er ganske ekstreme.

Og i mellomtida snakker vi om hva som er den lure tingen å gjøre, som om det er noen. De eneste idiotene i denne saken er de som mener at dette er en enkel sak. Dette handler ikke om å finne den riktige løsninga. Dette handler om å velge mellom to halvbra løsninger. Det er kanskje vel så taktisk å bli sittende på gjerdet så lenge, men jeg har mer respekt for de tre ungdomspartiene som har gjort et valg, sjøl om de har forskjellig strategi som resultat.

9 kommentarer:

 1. Dette er jo bare tull.

  Hva mener du egentlig? Skal de få slippe til eller skal de ikke?

  SvarSlett
 2. Situasjonen er ikke sånn at noen nå skal til å bestemme om Vigrid skal slippe til. Den avgjørelsen er tatt for lenge sida. Sjøl om jeg nevner noe om det også, er det ikke det dette blogginnlegget handler om.

  Dette blogginnlegget handler om hva ungdomspartiene velger å gjøre nå som det er et faktum at Vigrid slipper til.

  SvarSlett
 3. Men hvis du virkelig er interessert i hva jeg mener om at de har fått slippe til kan jeg jo komme med det også, sjøl om det er langt bortafor hva denne posten handler om.

  SvarSlett
 4. Har ikke Vigrid kakeoppskrifter og sånn på hjemmesida si? De hadde det en gang for lenge siden, og vi flira godt av at det var ei sjokoladekake :p Men den var ganske god. De har peiling på kake, det skal de ha.

  SvarSlett
 5. Vet ikke, men jeg vet at matoppskrifter kan trekke lesere, så det er kanskje ikke det dummeste de kan ha der? Sjøl om jeg sliter litt med å se relevansen.

  SvarSlett
 6. Det blir jo mest prinsippielt riktig å boikotte da, i følge

  "Ved å ikke boikotte men møte dem i debatt får Vigrid en viss legitimitet.

  Ved å boikotte og ikke møte dem i debatt får Vigrid mer taletid. "

  SvarSlett
 7. Ja, jeg er enig der. Nå har visst Unge Høyre ombestemt seg, og det er synd, synes jeg. Uten at jeg har satt meg så voldsomt inn i saken tenker jeg at de kanskje hadde for seg at en boikott kunne fungere som et pressmiddel for å utestenge Vigrid fra debattene. Prinsippet så uansett ikke ut til å være poenget.

  SvarSlett
 8. Å ikke boikotte mener jeg kan være riktig hvis noen skulle klare å komme opp med en bedre strategi, helst en felles mellom partiene. Å møte Vigrid som et vanlig parti, som AUF vil, er ikke noe jeg synes er en bedre strategi. Men det er likevel en absolutt gyldig en.

  SvarSlett
 9. Får andre lov å snakke så må også Vigrid få lov å snakke. Herregud, hva er det folk er så redd for?

  SvarSlett