mandag, august 17, 2009

Slum? Getto? FJELL?

Jeg hører stadig folk som omtaler Fjell som en slum eller en getto. Første gangen lurte jeg på om de som sa det i det hele tatt vært på Fjell. Nå lurer jeg mer på hva det er de har sett og hørt som får dem til å tenke at Fjell er en slum eller en getto. Hva mener de med slum? Hva mener de med getto? Neppe det sammme som resten av verden.

La meg begynne med å se hvor godt skoen passer. Først, ordet slum:

FN definerer i følge wikipedia en slum som «fattige, overbefolkede samfunn som mangler tilfredsstillende tilgang til trygt drikkevann og sanitet, offentlige tjenester, grunnleggende infrastruktur og kvalitetslosji»

Fattigdom. Det er nok en del relativ fattigdom på Fjell, men så vidt jeg veit har vi ikke absolutt fattigdom i det hele tatt i Drammen, og som samfunn/bydel tror jeg ikke det kan sies å være fattig.

Overbefolkning. Kanskje etter Toppenhaugs standarder, men neppe etter FNs.

Drikkevann og sanitet. Jepp, det finnes, også på Fjell.

Tilfredsstillende tilgang til offentlige tjenester. Å ja, da. Bare en busstur unna, akkurat som alle andre bydeler, bortsett fra Bragernes, da. I tillegg har Fjell egen biblioteksfilial.

Grunnleggende infrastruktur. Veier, busser til sentrum hvert tiende minutt på dagtid, elektrisitet, bredbånd, telefonlinjer. Det er matbutikk og post-i-butikk. Jeg tror nok vi ville hørt om det dersom Fjell hadde mangla noe grunnleggende infrastruktur.

Kvalitetslosji: Jeg veit ikke hva som er ment med kvalitet her, men siden blokkene er organisert i borettslag er det nødvendigvis en viss standard.

Så jeg tror vi trygt kan konkludere med at Fjell ikke er en slum. Men hva med en getto, kan Fjell kalles det?

Vel, ikke om en veit hva en getto (eller ghetto) er - en del av en by der medlemmer av en bestemt etnisk minoritet bor, mest kjent er nazistenes opprettelse av jødiske gettoer, men gettoer kan også oppstå ved økonomisk press, ikke tvang. Det interessante her er at en etnisk gruppe lever i en del av byen adskilt fra andre etniske grupper. Jeg tror ikke vi har noen sånn bydel i Drammen, men om vi har noen er det i hvert fall ikke Fjell.

Så ok, Fjell er ikke en slum, ei heller en getto. Men det er tydeligvis ting ved Fjell som gjør at folk liker å tenke på Fjell på den måten likevel.

Kan det være boligprisene? Den delen av Fjell som har blokkbebyggelse har Drammens billigste leiligheter. Men et eller annet sted må det jo være billigst, særlig hvis det et eller annet sted skal være dyrest, og at det finnes greie leiligheter å få kjøpt for dem som ikke har råd til eller lyst til å bo i enebolig tenker jeg på som en god ting, ikke en dårlig. Det er faktisk et virkemiddel mot forslumming når de som har relativt lite penger har et ok sted å bo.

Og dersom det at Fjell har Drammens laveste boligpriser i seg sjøl skulle gjøre det til en slum ville jo slummen være ubekjempelig - et eller annet sted vil det jo alltid være billigst.

Kan det være boligtypene? Det er mye blokkbebygggelse på Fjell. Men det er over 20 prosent av Drammens beboere som bor i blokk eller bygård, sier SSB. Det kan sikkert virke utenkelig å bo i blokk for en som aldri har prøvd, men jeg tror ikke vi kan si at blokkbebyggelse = slum (eller getto). Det har vært en villet politikk at det skal finnes (relativt) billige leiligheter i hele Drammen. På Fjell blei det mange, for der var det god plass.

Fjell har flest innvandrere. Er det der det ligger? Kan folk bli så redde når de ser like mange brunsjatteringer som rosasjatteringer på bussen (noen av dem riktignok på grunn av brunkrem) at de glemmer alt de har lært om både språk og menneskelig anstendighet? Eller tror de virkelig at "innvandrere" er en etnisk gruppe?

Mest interessant er FrPs Per Sandberg sin uttalelse om at det foregikk en gettoisering av Søndre Nordstrand og Groruddalen i Oslo samt Fjell. Gettoisering betyr at noen er i ferd med å (bevisst) skape en getto. Det har blitt gjort mange ganger og mange steder, men jeg klarer ikke helt å se hvem som skal ha noen interesse av å gjøre getto av Fjell (nei, ikke FrP heller), og ikke kom det klart fram hvem han mente at sto for forsøket heller (bystyret i Drammen? Den rødgrønne regjeringa?), eller hvilke tiltak som har blitt satt inn for å gjøre Fjell til en getto, annet enn kanskje FrPs egne forslag i retning av å gi innvandrere mindre penger enn oss andre.

Hvis jeg skulle gjøre Fjell til en getto/slum tror jeg første skritt hadde vært å kutte bussforbindelsen, og sette opp en bussfelle til sånn at alle som ville fra Fjell til Drammen sentrum måtte kjøre om Skoger. Det andre ville være å legge ned biblioteksfilialen, og så ville jeg funnet ut hvilken etnisk gruppe det skulle være en getto for, og kaste ut eller lokke ut alle andre. Og der går jeg tom for fine tiltak. Jammen bra at det ikke er jeg som vil lage getto/slum på Fjell, da, jeg ville gjort en elendig jobb.

Men hvis jeg ikke skulle lage en getto men bare skulle gjøre Fjell en ordentlig bjørnetjeneste, spille på frykten for det ukjente og i samme slengen få sekstitallets boligpolitikk til å virke som en Utelukkende Forferdelig Ting, da tror jeg at jeg hadde begynt med å kalle bydelen for en slum og en getto.

Ikke at jeg tror det er det Sandberg gjorde. Det er nok like sannsynlig at han tror på det han sier sjøl. Kanskje han ikke veit hva gettoisering betyr. Kanskje han ikke har vært på Fjell en gang og bare har hørt det omtalt av folk som ikke kan tenke seg noe mer ydmykende enn å bo i blokk. Eller kanskje han var her en sur kveld i februar og det akkurat hadde begynt å sludde.

Kanskje noen skulle invitere ham til å ta turen opp dit en dag på forsommeren og sitte under en hegg eller syrinbusk og se ungene spille fotball?

44 kommentarer:

 1. Fantastisk, rett og slett! :D Jeg kjenner også folk som bruker ordet slum om såvel Fjell som om Kobbervikdalen. Jeg tror de bruker det som noe sett i forhold til resten av byen, men *hva* de egentlig sikter til er jeg ikke sikker på. Boligstandarden og prosentandelen (vel, promilleandelen) kriminelle der i forhold til andre plasser er noe som går igjen. Men slum i ordets rette forstand er det såvisst ikke.

  SvarSlett
 2. Drammens første såkalte innvandere(les utenlandske sosialklienter)ble tildelt leiligheter på fjell.Deretter har det ballet seg på til å bli en getto.Tollbugata er også et slikt strøk.Det er som å komme direkte inn i Karatchi.Vi er snart fremmede i vårt eget land.Hvor skal dette ende?

  SvarSlett
 3. Jeg er oppvokst på Fjell. Jeg vil aldri se på stedet som slum eller getto. Men ikke pokker om jeg setter mine ben der igjen! Jeg ville ikke unt min største fiende og oppleve det jeg har opplevd ved å bo på det stedet. Om vi ikke hadde flyttet ville ikke lillebroren min levd, så ille var det der. Det bor for mange rasshøl der oppe som ikke respekterer vår kultur. Dessverre ødelegger det veldig for de som faktisk ønsker å bli kjent med Norge og våre stoltheter. Gjennsidig respekt er vel også ett fint ord som en del ikke har hørt om. Jeg har både positivt og negativt å si om stedet. Synd at de negative alltid kommer først.

  SvarSlett
 4. Hva faen er Drammen uten Fjell?

  SvarSlett
 5. jeg bor her på Fjell, og forsår virkelig ikke hvorfor folk sier så mye dumt om Fjell. Det skjer ikke no bråk, slåssing, doping eller noe sånt her. Barn leker sammen her og går å spiller fotball og alle er trygge. Seffølgelig har det ikke alltid vært sånn, jeg har bare bodd her i 12 år, og vet at det var mye slåssing osv her. Men Fjell har blitt så utrolig bra sted nå. Dessuten har vi biblotek, matbutikk(kiwi), en barne skole og ungdomskolen så nær oss. Jeg trives veldig her , og jeg har møtt så mange utrolige mennesker med forskjellige bakgrunner og er veldig glad får det. håper bare at det rykte over Fjell snart går over.

  SvarSlett
 6. Et glitrende innlegg. Det gjelder å ha evnen til å se ting i perspektiv en gang i blant. Det er ingen tvil om at Fjell har sine utfordringer, men at bydelen verken fortjener betegnelsen slum eller getto er herved grundig motbevist.

  SvarSlett
 7. Gjenspeiler rettskrivingen seg i skolene på Fjell? :P Jeg vet ikke helt hva det er som gjør at Fjell får så mye negativ oppmerksomhet - jeg tror det kan ha noe med "word of mouth". Utenfra ser fortsatt hele landet på Drammen som "Harry-byen" eller "Det stygge krysset før Oslo". Uavhengig av hvor flott byen har blitt i det siste. Det kommer til å henge igjen lenge. Samme gjelder desverre Fjell. Selv jeg ville lett kunne kalle Fjell en getto. Det blir sagt "del av en by der medlemmer av en bestemt etnisk minoritet bor" - er ikke det definisjonen på bydelen Fjell? Hvis vi tenker oss at "etnisk minoritet" betyr "ikke vestlig innvandrer" noe veldig mange normenn gjør. Muligens inkludert meg selv (desverre)

  SvarSlett
 8. Jeg har vokst opp på fjell, makan til møkkaplass skal du lete lenge etter. Tror sikkert at 10% av de jeg gikk på skole sammen ikke lever lenger (jeg er i tretti åra) Vi levde i et område som ikke var for sarte sjeler. Her var det en blanding av sosial leiligheter, asyl leiligheter, og rehab leiligheter for psykiatriske pasienter som skal tilbake til samfunnet. Vet ikke hvor mange ganger som vi hadde kompiser på besøk fordi far hadde blitt hentet av politiet eller mor satt dritings i stua, vet ikke hvor mange ganger jeg gikk med avisen og møtte barn som ikke kom inn i leilighetene sine fordi foreldrene ikke lukket opp(på natta). JEG ER SÅ DRIT LEI SLIKE RADDISER SOM DEG, SOM IKKE SER INNSIDEN AV PROBLEMENE.Det har vært så mange skjebner på fjell. hadde du bare visst. Med dette innlegge ditt tråkker du så sykt mange folk på føttene. Eneste du disker opp med er politisk oppgulp og en liste fra fn. Det er til å bli kvalm av. Hvis du er så j.... engasjert så gjør noe konstruktiv ikke sitt å prat bull. Det er mange der oppe som trenger hjelp. Jeg har opplevd nye landsmenn som skulle lage mat på stue gulvet med bål. resultat evakuering av en hel blokk . Sykt flaks at det gikk bra. Jeg har opplevd folk som har laget ris åker på verandaen sin.Resultat våte og sure naboer. Ja Fjell er et paradis på jord. Tenk deg om neste gang du skriver.

  SvarSlett
 9. Det er litt artig, på en veldig tragisk måte, at folk som kommer med "Jeg hater Fjell fordi det er så mange utlendinger og farlige folk der" poster som anonym.

  Jeg kunne skrevet akkurat det samme om hjemstedet mitt: "Det er så jævlig mange skjebner der jeg kommer fra. Hadde du bare visst."
  eller: "Jeg setter ikke min fot på hjemstedet mitt mer. Jeg ville ikke unt min verste fiende å gå gjennom det jeg opplevde på hjemstedet mitt"
  Fordi det ER mange skjebner der jeg kommer fra også, men vi har ingen utlendinger å skylde på. Vi skylder på de fra nabokommunen, men der er det heller ingen innvandrere. Dere skjønner, det er skjebner hvis man ser etter på mange steder, og det er alltid "de andre" sin feil.
  Og jeg har opplevd mye dritt på stedet jeg kommer fra. Jeg er ikke den enste som har opplevd mye dritt der jeg kommer fra. "Etnisk norske" kan være like slemme med hverandre som "innvandrerne", nemlig. Folk er folk - de er slemme jævler, alle sammen.

  Disclaimer: Jeg har vært i Drammen to ganger i mitt liv, og jeg aner ikke hvor Fjell er eller hvordan det er der.

  SvarSlett
 10. Jeg Kommer opprinnelig fra søndre nordstrand i Oslo, og flyttet til rundtom når jeg flyttet til Drammen, og bor nå på fjell.
  Jeg har hørt mange snakke stygt om alle disse tre stedene oppover årene. det er ting som at det er så mye kriminalitet der, mye bråk,stygt og mye innvandrere. Det siste er vel forsåvidt sant, men jeg kan da virkelig ikke se noe galt i det. Det er langt fra alle som bor der som er innvandrere. Jeg for eksempel er etnisk norsk med blå øyne og blondt hår, men jeg føler meg da ikke utillpass fordet.
  Det folk fra disse bydelene har lært seg som mange andre ikke har lært seg er at det går ann å bo sammen og omgås selv om man har forskjellig hudfarge, etnisitet eller religion. Så kanskje er vi frammut for vår tid istedenfor? Om det at fjell og søndre nordstrand skal være gettho fordi det bor mange utlendinger her, så burde, ut ifra en liten del av FN sin definisjon av ordet, Holmenkollen også være getto da, der bor det jo så å si bare etniske nordmenn?
  Jeg trives veldig godt på fjell jeg, og det samme gjorde jeg i søndre nordstrand, og jeg er stolt over min bakgrunn og hvor jeg kommer ifra og er overlykkelig over at jeg har sett det jeg har sett og ikke er like trangsynt som de fra andre områder.

  SvarSlett
 11. Jeg synes du er flink jeg, Maren. Nå bor jo jeg i Oslo og vet heller lite om hvordan det er å bo på Fjell (har vært der to ganger i mitt liv, begge gangene nå i sommer...), men jeg har besøkt opptil flere områder som i følge FNs definisjoner er slum.

  Og å sammenligne de mer jævlige delene av feks Soweto (det burde være et relativt kjent navn for de som ikke bare er opptatt av egen navnelo) med Fjell er fullstendig absurd. Jeg regner med at mange her har vært borti festivaldassene et par dager uti festivalen, når alt av dopapir er forsvunnet og en helst bør håpe at både synsevnen og luktesansen er minimert? Vel, tenk deg nå at et samfunn med 500 eller så mennesker deler -en- sånn festivaldass og at den blir tømt en gang i uka. Det vil si, dersom de som skal tømme den i det hele tatt kommer. Da kan du begynne å snakke om slum. Sleng inn 'hus' bygget av papp, ulltepper og jord samt en og annen halvveis ødelagt trepalle, der seks-sju mennesker eller mer deler et takdekket område mindre enn min lille ettroms leilighet. Selvfølgelig er hverken tak eller vegger tett - det er vanskelig å oppnå med materialene tilgjengelig, i tillegg til at kulehull en ikke har råd, tid eller ork til å tette slipper inn mer enn oksygen.

  Det er ikke til å stikke under en stol at det finnes problemer med fattigdom og boligpolitikk også i Norge. Men å kalle en bydel som Fjell 'slum'...det er noe jeg inderlig håper var en glipp av en såpass profilert politiker som Sandberg tross alt er. Hvis ikke vil jeg påstå at FRP istedet for å spy ut millioner i valgkamp burde sende han og andre sentrale tillitsvalgte på studiebesøk snarest.

  SvarSlett
 12. Marianne sa...

  Det er litt artig, på en veldig tragisk måte, at folk som kommer med "Jeg hater Fjell fordi det er så mange utlendinger og farlige folk der" poster som anonym.

  Kan det ikke tenkes at de ikke vil gå ut med sitt fulle navn fordi man da avslører både seg selv og familie?

  I stedet for å bry seg om noen poster anonymt så les heller hva de faktisk skriver å forhold det til det.

  SvarSlett
 13. Takk for alle kommentarer så langt!

  Jeg har ikke sagt "alt er bra på Fjell, der skjer det aldri noe galt". Det jeg har sagt er at det ikke er en slum, og at det heller ikke er en getto, også har jeg begrunna de to påstandene og synsa litt rundt akkurat det.

  Problemer er nok vanligere i fattigere bydeler enn i rike, og de synes definitivt mye bedre. Men det gjør verken de fattigere bydelene til slum eller getto. Det provoserer meg når folk prøver å beskrive problemer ved å overdrive dem.

  Ellers har jeg inntrykk av at Fjell begynte bra, var kjipt en periode, og nå er ganske ok igjen. Men det er et inntrykk, ikke fast kunnskap - jeg er innvandrer fra Akershus og har altså ikke hatt Drammens lokalhistorie på skolen. Derimot har jeg lært hva både slum og getto er, sjøl om jeg måtte slå opp de eksakte definisjonene.

  Fjell lukter hegg om våren, ikke festivaldo (takk, Brita!), og det er verken paradis eller helvete på jord.

  Og nei, jeg har ikke statistikk på det med heggen.

  SvarSlett
 14. Fy for noe ræl du lirer av deg, og tenk at du får DT til å reklamere for slikt!
  Fjell burde blitt skog igjen spør du meg!

  SvarSlett
 15. FINNES DET BEDRE STED ENN FJELL :S ??? JEG KAN SVARE PÅ DET OG SVARET ER NEI !!!

  SvarSlett
 16. Takket være oppveksten på Fjell er jeg ikke like trangsynt som gjennomsnittsdrammenseren. Jeg jobber i et internasjonalt miljø på tvers av kontinenter og må si at mange Drammensere med mentaliteten og fordommene de dessverre har, ville blitt sett på som nærmest tilbakestående i store deler av den litt mer opplyste verden. Det er dessverre ikke bare Drammensere dette gjelder. I alle land og kulturer er det mennesker som trenger å utvide horisontene, men ikke alle steder er like heldige å ha en bydel som Fjell. Her er en nestekjærlighet som krysser farger og kulturer. Her er en positiv energi man må oppleve. Kjenner du ikke denne på Fjell fokuserer du for mye på det negative, og blokkerer positive impulser. Våkne opp folkens, verden blir mindre og mindre for hver dag som går. Flytt til fjell og bli verdensvant! Her finner du nok mennesker som tidligere både har bodd i slum og Ghetto, og disse kan jo fortelle hva en virkelig slum er. Fjell kommer nok ikke inn i bildet nei.
  Drammen er en upopulær by med sitt harrystempel (noe bedre er det heldigvis blitt). Blir jeg konfrontert med harry-Drammen, kan jeg heldigvis si at jeg er fra bydelen Fjell, som er NOE annerledes:)

  SvarSlett
 17. jeg er norsk å er oppvokst på fjell, syns det er den beste plassen å bo på, uansett hvor du går der oppe ser du en eller annen du kjenner, vi har egen fotball bane, biblotek, kiwi, kebab-kjappe, vi har alt vi trenger, men det er ingen ghetto eller slum ass, den beste plassen i drammen...

  SvarSlett
 18. Mulig jeg tar feil, men jeg har inntrykk av at det oftest er folk som knapt nok har vært i en bydel/by/landsdel som er mest negative - og dette gjelder ikke bare Drammen. Som Romsås i Oslo, hvor mange mente det var ille å bo, bortsett fra de som faktisk bodde der. (Som du jo vet, Romsås ligger i Groruddalen i Oslo). Faktisk tror jeg mye av det du sier om Fjell i Drammen lett kan overføres og tilpasses til Romsås.

  Jeg opplever også at det er de som aldri har vært i Finnmark som mener det er ille å bo her oppe. Selv stortrives jeg.

  Forøvrig - min farmor var innvandrer. Hun var svensk. ;-)

  SvarSlett
 19. Dete er ikke rikti att Fjel er verken Geto eller slum Fjell er en forstadsbydel på lik linje med andre steder.Drammen Komune har mange av Leilihetene der oppe 10% og meneskene som besitter disse er uten arbeide og samles utenfor Blokkene mede sine barn og kaffekanner og en gangs Griller og språket er jo Urdu eller Tyrkisk men dette finer i alle forsteder i alle byer jeg har vert og det er jo sån vi vil ha det, vi har jo stemme rett og velger vilken poletikk som skal funke. Nei Fjell er et fint sted og bo med alle Faseliteter som er tiljengeli i en moderne By.

  SvarSlett
 20. Hvor er det blitt av min forrige kommentar?
  Sensurerer du vekk våre meninger?

  ps: Mye fint språk blandt folk som støtter opp om Fjell! :D Tyder kanskje på at denne flerkulturelle velstanden kanskje ikke er så genialt?

  SvarSlett
 21. Jeg har dessverre bodd på Fjell og jeg liker ikke stedet. Dette er en ghetto i mine øyne og enkelte dager når søpla og driten renner over så er det på grensen til slum også. Lykke til med forherliggelsen av et ødelagt sted.

  SvarSlett
 22. Jeg tenker det at grunnen til at Fjell blir kalt gettho og slum er pga at sånn ca 80% av utlendingene i byen Drammen bor på Fjell.. Det er vel samme grunnen til at bussen opp til Fjell blir kalt ColorLine!.. Men samtidig,i leilighetene på Fjell som er 1-2-3-4roms,så bor det gjerne mamma,pappa,bestemor,bestefar,(oldemor/far),og gjerne 3-7barn i en leilighet!.. Hvor andre stedet i dette landet er det så mye av dette enn på Fjell? Ja,sikkert visse steder i Oslo,MEN ikke fullt så mange prosentvis med personer i byene som her i Drammen!.. MEN leiligheten på feil er betydelig billigere enn på feks, Toppenhaug,Åssiden og Hedensrud!.. Så kansje nordmenn burde "innvandere" Fjell og begynne å kjøpe der når det er noe til salgs!

  Jente 21 ;)

  SvarSlett
 23. Jeg bor på Fjell, og jeg er forsåvidt enig i det du skriver. Det er ikke så ille å bo på Fjell som det folk tror det er. Jeg har ikke akkurat statistikken for hånden, men jeg vil ikke tro at det er noe mer kriminalitet der enn i resten av byen.
  Det hender det er dager hvor søpla flyter, men det gjør det jo i resten av byen også.
  Og det er ikke til å stikke under en stol at integreringen i dette landet ikke fungerer optimalt, men igjen, dette er heller ikke unikt for Fjell, men man kan se dette andre steder i byen og andre steder i landet.

  Fjell kan trenge en oppussing, for det er ikke spesielt PENT der oppe, men det har jo kommunen planer for, så jeg tror det blir bra!

  SvarSlett
 24. "Anonym sa...
  jeg bor her på Fjell, og forsår virkelig ikke hvorfor folk sier så mye dumt om Fjell. Det skjer ikke no bråk, slåssing, doping eller noe sånt her. Barn leker sammen her og går å spiller fotball og alle er trygge. Seffølgelig har det ikke alltid vært sånn, jeg har bare bodd her i 12 år, og vet at det var mye slåssing osv her. Men Fjell har blitt så utrolig bra sted nå. 17 august, 2009 20:23 "
  HALLO?! Er DU klar over hva som skjer hos naboen eller i naboblokka? Er du klar over hvor mye salg av narkotika det er på Fjell??? Er du klar over hvor mye slåssing det er blandt de utlanske som bor på Fjell? Som drar andre steder,er i leiligheter osv... Nei,vet du hva! Ikke snakk før du har alle fakta på bordet!...

  K.L

  SvarSlett
 25. Minner folk på å lese gjennom innlegget én gang til.

  Fjell er verken slum eller getto, teknisk sett, og det er den eneste påstanden bloggforfatter kommer med. Denne påstanden er korrekt, fordi Fjell ikke har noen av de nødvendige kriteriene. INGEN.

  Minner også på at det er fint med vanlig folkeskikk, også på internett.

  @anonym: (ja, litt vanskelig å rette svar når halvparten er anonyme, men uansett) Ingen benekter at det finnes vold, narkotika og ulovlige ting på Fjell. Men det finnes også absolutt overalt ellers i landet. Jeg har bodd på Fjell hele mitt liv, og har aldri angret. Relativt sett har ikke Fjell mer vold eller dop enn resten av Drammen og Norge.

  Fremmedfrykt er ikke holdbart som argument, folkens ;)

  SvarSlett
 26. Magnus, jeg er den eneste med muligheter til å slette kommentarer i denne bloggen, og har aldri gjort det så langt. Dersom jeg skulle bestemme meg for det en gang i framtida ville jeg lagt inn en kommentar sjøl så alle kunne se at det her var sletta kommentarer.

  Og, anonym, en av mange anonyme - jeg har da ikke "fått" avisa til å reklamere for meg, ei heller oppfordra dem til det via tipsing eller annet, så her har du nok latt antakelsene løpe av med deg.

  Elin: Ja, absolutt. Jeg hadde bodd i Drammen et par år før jeg var på Fjell første gang, og sånn som folk snakka om stedet virka det direkte farlig. Også viste det seg å være en helt vanlig drabantby, akkurat som dem i Oslo, med de fordeler og ulemper det har å oppholde seg i en sånn.

  SvarSlett
 27. Fjeld er jo gettoen i drammen.. der alle utlenningene bor... alle veit jo det... sikkert 70%av de som bor i blokkene der oppe er fra et annet land....kunne jo egentlig bare gjort om hele fjeld til asylmottak.. å det er ikke bare fjell som er ille... hele drammen er ille... når man kommer te drammen uansett hvor man går, om det er på torget, senteret eller byen. eller hverfall engene.. så ser du utlenninger overalt... er ikke rett når det blir mere utlenninger i drammen kommune enn det er nordmenn... og det gjelder hele landet.... sikkert koselig og bra å bo på fjell for de som er oppvokst der men, det er mye slum der ass...

  SvarSlett
 28. Challarace, siden du (og andre) tydeligvis ikke har tatt deg bryet med å lese posten min tar jeg kortversjonen her:

  Slum betyr "fattige, overbefolkede samfunn som mangler tilfredsstillende tilgang til trygt drikkevann og sanitet, offentlige tjenester, grunnleggende infrastruktur og kvalitetslosji". Altså er Fjell ikke en slum.

  Getto betyr "en del av en by der medlemmer av en bestemt etnisk minoritet bor". Altså er Fjell ikke en getto - innvandrere er ikke "en bestemt etnisk minoritet", og forholdet innvandrere-nordmenn på Fjell vaker rundt 50-50.

  SvarSlett
 29. Har lest alle kommentarene og vil si følgende til dere.
  ikke alle greier å bo på Fjell, vi er flerkulturelle, det bor kanskje folk fra 50 land på fjell, men det blir ingen etnisk undertrykket eller støtt ut.
  Vi forstår hverandre og respekterer hverandre og det viktigste VI LIKER HVERANDRE UANSETT ETNISK ELLER RELIGIØS BAKGRUNN. De som tenker anderledes bør skamme seg og la oss være i fred vi er lykkelig i vår lille verden, nemli FJELL !!!!!!!!!!!
  Hilsen S.K

  SvarSlett
 30. "Maren sa
  Getto betyr "en del av en by der medlemmer av en bestemt etnisk minoritet bor". Altså er Fjell ikke en getto - innvandrere er ikke "en bestemt etnisk minoritet", og forholdet innvandrere-nordmenn på Fjell vaker rundt 50-50."

  Maren,nå MÅ du lukke opp øynene dine!.. Det er IKKE 50/50 med utlandske og nordmenn på Fjell!..
  Vær virkelig så snill at hvis du skal uttale deg om hvor mange av % som er utlanske og norske,så kom med fakta!.. Dette blir rett og slett for dumt!.. ALLE i Drammen,ALLE, VET at det er et stort overtall med utlandske på Fjell!.. Så vær nå så vennlig!!

  SvarSlett
 31. Den siste statistikken jeg så lå på rundt 50-50, jo, og dersom det gjør deg glad kan jeg godt se om jeg finner den igjen. Også ville jeg blitt glad om du lette etter noe statistikk på det motsatte, kanskje det er nyere tall? Men husk at det "alle veit" ikke alltid er sant.

  SvarSlett
 32. Jeg fant ikke igjen de talla jeg lette etter, men i følge denne artikkelen i Drammens Tidende fra mars i fjor har bydelen Fjell/Danvik "en innvandrerbefolkning opp mot 40 prosent". Nå tror ikke jeg at alt som står i avisa automatisk stemmer, men dersom du er djupt interessert i disse spørsmåla kan de sikkert hjelpe deg med en kilde.

  SvarSlett
 33. Til Challarace.
  Du påpeker at det er for mange utlendinger i Drammen og ellers i hele landet.Er du Norsk selv? isåfall burde du melde deg på Norskkurs.måtte bare le av innlegget ditt.
  Til saken.jeg bor ikke selv på fjell og har heller ikke noe negativt å si om stedet.Tror folk sier det bare det de hører fra andre.Var det noen som sa at kommune skaper ghetto på fjell?Det er feil å sette skydenpå Kommune en ting man skaper selv.Man vil ikke flytte selv opp på fjell for det er for mange utlendinger på fjell;mener dere at leilighetene der opp skal stå tomme?ER DU MANN NOK SÅ GÅ OPP KJØP LEILIGHET PÅ FJELL OG JAG BORT IHVERTFALL EN UTLENDING DERI FRA ISTEDENFOR SITTE BAK PC SKJERMEN OG BJEFFE.

  SvarSlett
 34. Det ikke rart der bli sånn nor do hore hva andre som har vokst opp dar sier va de opplevt.
  Alt for mange koltor bo der. Sånn bli jeng av sånn.
  Det vare Norske ungdomer som vite hva de snakke om.
  Drammen har fått mange gjenger i løpet av årene.
  Jag bo i Norge i 3 år. I år og I fjor og i neste år :-)

  SvarSlett
 35. Jeg syns det lukter stråmann,
  jeg syns det lukter troll,
  jeg syns det lukter stråmann
  og ikke rock'n'roll.

  SvarSlett
 36. Det stemmer at Fjell ikke er en ghetto eller slum pr. definisjon.

  Det stemmer at det er en overvekt av mennesker med annen opprinnelse enn norsk.

  Skolen har vel godt over 70% med unger av annen opprinnelse.

  Tror den norske befolkningen er hovedvekt av voksne og eldre. Det finnes få norske barn der. Rett og slett fordi vi ikke ønsker at våre barn skal vokse opp i et sånt miljø.

  Det som er lett å si er at det er de norske mot de fremmedspråkelige (beklager, vet ikke hva som er rett betegnelsen), men sannheten er jo at de fremmedspråkelige er mange forskjellige kulturer og bakgrunner selv om det er noen som dominerer som pakistanere og tyrkere.

  Hva sier du til ditt norske barn i 4. klasse hvor klassekamerater jubler for 11. september og det som skjedde da?

  SvarSlett
 37. Jeg har bodd i Drammen mesteparten av mitt liv.
  Fra jeg var liten har Fjell vært oppfattet som slum og ghetto. Et sted hvor de fattige, de narkomane og de muslimske innvandrere.
  Det går ikke ann å gå rundt(fornekte) dette faktum om hvordan Drammensere og de fleste andre steder i landet ser på Fjell.

  Selv om snart HELE Drammen bærer preg av å være en innvandrerghetto så er det fortsatt Fjell som skiller seg ut på folkemunne. Området ved Tollbugata og deler av Åssiden er i ferd med å ta opp "konkurransen" om å være innvandrerghettoer, altså noe vi øvrige anser som forslummende.

  Jeg kan ikke helt forstå de som sier at Drammen er noe annet enn et oppsamlingssted for arbeidsledig og kriminelle innvandrere. Hvilken verden lever de i de som påstår at Drammen IKKE er dette? Er de overhodet ute av døra og leser de ikke avisen??
  Ta en tur på byen så skal du nok få oppdatert deg...
  PS: Men la din blonde datter være igjen hjemme, for i bygatene i Drammen er hun ikke trygg.

  SvarSlett
 38. Jeg vil ikke ta stilling til om bydelen Fjell er ghetto eller slum. Men jeg har bodd der lenge nok til å vite hva det vil si å bo der, og jeg vil ikke tilbake! Da jeg kjøpte meg leilighet der stolte jeg på alle dem som sier at det er så bra å bo der, og tok alt det negative jeg hadde hørt om stedet og innvandrerne med en klype salt. Jeg vil også understreke at jeg har lært mye positivt av, og har fått mine beste venner blant innvandrere som har en noe annen kultur en min. Og jeg håper å lære mer av dem! Disse er gode ambassadører for både sitt hjemland, sin kultur og sin religion. Dem gjør bomiljøet mye «varmere» enn i et tradisjonelt «norsk» nabolag. Men dem utgjør ikke hele bildet!

  Det er endel andre som demonstrerer en slik tydelig forakt for Norge, norsk væremåte og kultur at man kan spørre seg hvorfor dem bor her. Jeg observerte for eksempel en jente i fjortenårsalderen som gav seg til å sparke et norsk flagg bortover plenen med den største selvfølgelighet, hun var ikke etnisk norsk. Ellers var hverdagen preget av nye landsmenns bevisste sabotering av selv de mest elementære ting man tar hensyn til for å gjøre det levelig for sine naboer. Jeg kan nevne noen eksempel.

  Foreldre lar barna være ute og holde på med støyende lek til langt på natt.
  Med det samme heisen er vasket er barna på pletten umiddelbart og spytter, urinerer og klasker skitne hender oppetter vegger og gulv.
  Selv om man gratis kan få hentet ut fra leiligheten og kjørt bort gamle møbler etc, har det inntil nylig stadig forekommet at folk om natten bærer denslags ned i fellesareal i kjellerne og fyller dem opp med skrot og avfall, gjerne iblandet stinkende matavfall.
  Avfall, papirservietter, brukte q-tips, bleier, tomflasker etc, kastes ut fra vindu eller balkong.
  Man lar barna helle melk, fett, etc nedover vegger og vinduer til naboer.
  Balkonger brukes som oppbevaringsplass for avfall.
  Hærværk på uteareal, det siste har riktignok bedret seg i det siste der jeg bodde.
  Herværk på biler, helst dem som tilhører tillitsvalgte.
  Hærværk på heiser, inngangsdører, låser og generell forsøpling.  Merkelig nok er det enkelte blokker som er mer utsatt for disse problemene enn andre, det er tendenser som har holdt seg i årevis.

  Jeg ville bare ha dette nevnt for å få fram en nyanse i bildet rundt Fjell og hvordan det er å bo der.

  SvarSlett
 39. Her var det mye selvmotsigelser.
  Fjell kan nok ikke defineres som slum.

  Men slik jeg forstår definisjonen av ghetto, så er Fjell en ghetto.
  Regner med at du har funnet at det må være en bestemt etnisk rase fra de norske Wikipedia sidene.
  Hvis du leser litt mer nøyaktig så står det "ofte av en spesiell etnisk rase".
  Altså ikke alltid, men ofte.

  Ser du på den engelske definisjonen til Wikipedia, så sier denne.
  "A ghetto is described as a "portion of a city in which members of a minority group live;
  especially because of social, legal, or economic pressure"

  40% av befolkningen på Fjell er innvandrere, dette er vel da tegn på at innvandrere trekker mot Fjell.
  Og innvandrere er en minioritet i Norge.

  Når det gjelder det økonomiske, så har du vel fint klart å svare på dette i innlegget ditt.
  Kjekt å kjøpe billig leilighet. Men du har nok kjøpt leilighet i, per definisjon, en ghetto.

  SvarSlett
 40. Jeg er født og oppvokst på Fjell. Tidlig på 80-tallet var det et flertall av etniske nordmenn, men jeg kan ikke se at stedet har blitt mer slumaktig nå som det er færre. Faktisk er fasilitetene og blokkene forbedret ganske bra...Jeg husker jeg var ganske trist da alle mine lekekamerater måtte flytte omtrent samtidig. Hvorfor man flyttet kan man jo også diskutere. Men de nye landsmennene var vel en del av grunnen. Men sprøyte-narkomane (de jeg husker var etnisk norske) har vel også sin del av skylden. De lå i kjellere og samlet seg i leiligheter. Billig leie på fjell var vel trekkplaster for disse også. Så narkoproblemet kom vel ikke med innvandrerne, men har vel vært overalt siden hippie-tiden.
  Med noe som kan kalles "exodus" ble det et tomrom som igjen ble fylt av enda flere innvandrere. Hadde man initielt ikke følt seg så "truet" av fremmede og med bedre narkotikapolitikk, hadde nok fordelingen av etnisk norske og innvandrere vært litt annerledes. Nei Fjell er nok ingen slum eller ghetto helt ennå, men hvis alle de kloke hodene på fjell som tar høyere utdanning (ja det er ganske mange) velger å gjenta historien og sakte men sikkert flytte ut, fordi Fjell ikke er "bra" nok, vil nok forholdene bli forverret med bl.a. større sosiale problemer.

  SvarSlett
 41. Oppsamlingskommentar, forkorta fordi blogspot spiste den lange.

  Ja, det er store forskjeller fra borettslag til borettslag. Det tror jeg det er overalt - borettslag blir en minikultur der dette er greit og ikke dette, også kommer det jo an på styret, naturligvis.

  Nei, jeg fant ikke gettodefinisjonen på wikipedia, men i en bok. Mener å huske at det var Ingrid Strobl, men det kan hende jeg surrer der, jeg har sett såpass mange definisjoner som er mer eller mindre liktlydende at jeg ikke forestilte meg det som noen debatt.

  Det er litt pussig med alle kommentarene som ser ut til å si at johoho, det er masse innvandrere på Fjell! Hvem sier de imot, egentlig? Jeg har jo også i posten min skrivi "Fjell har flest innvandrere", det er til og med utheva.

  Hvordan de oppfører seg er forskjellig, så klart. Litt som oss andre, noen dårlig, noen bra, og noen midt i mellom - og noen ganger med tilpasningsproblemer på toppen.

  Problemet, som jeg ser det, er at hudfarge og aksent er noe vi ser før vi ser resten av mennesket, og at vi, som ellers er gode individualister, er skrekkelig flinke til å tenke gruppe når det gjelder andre enn oss sjøl.

  SvarSlett
 42. LENGE LEVE FJELL, og dens gale innbyggere xD <33

  SvarSlett
 43. IZLAM = FAZICME

  SvarSlett