onsdag, desember 06, 2006

Stat. Kirke.

For en fin høringsuttalelse! Men vent - det er en implikasjon i det de skriver her...

Er ikke alle Norges trossamfunn høringsinstanser? Når hvert eneste menighetsråd i Den Norske Kirke er det? Hvorfor ikke? Om de rett og slett bare har latt de STORE trossamfunnene uttale seg, så er vel det en god og nødvendig synliggjøring av holdninger som, vel, ikke er så gode og nødvendige. Og ditto om de har utelatt alle andre trossamfunn enn DNK, skjønt det er vel hakket mindre sansynlig.

For meg koker hele saken ned til dette: Skal vi være et flerkulturelt samfunn på ordentlig? Eller skal vi late som, og fortsette å bedrive faktisk diskriminering, dels av redsel for hvem som skal få makta i kirka om vi ikke gjør det, og dels for å få beholde sakramentfabrikken vår?

For begge de tinga, og en del andre, er verdt å ta med i beregninga, de er det. Men når det kommer til prioriteringer, er det likevel en tanke å prioritere menneskerettigheter.

4 kommentarer:

 1. Selv med 2500 høringsinnstanser er det fort gjort å utelate noen. Alle høringssvarene, store som små, ligger på KKD sine sider, men jeg må innrømme at jeg ikke vet hvem som har blitt invitert og hvem som har svart på egenhånd.

  Husk at det er delte meninger om dette innen kirka også. Veldig delte meninger. Både om Statskirkeordningen og om gravferdsforvaltningen. I kirka rett borti gata for deg, var det faktisk ingen punkter i høringsskjemaet som ble vedtatt enstemmig.

  Det er en stor og tung sak. Og vi kommer sikkert aldri til å bli helt enig. Jeg er ikke helt enig med meg selv en gang..

  SvarSlett
 2. Ja, jeg veit. Det ER en stor og tung sak, og det er tusen katastrofale til uheldige måter å skille stat å kirke på. Og nok av grunner til å beholde dem sammen på også. Men likevel... prioriteringer.

  SvarSlett
 3. Hei... Skulle gjerne sendt deg en mail, men finner ikke ut hvordan... Ang. Reclaiming-heksekunst-paganistsaker :) Hjelp..

  SvarSlett