onsdag, februar 19, 2014

Studieteknikk for forhatte tekster - om banning, sverting og ut-guling

Jeg veit ikke om det bare er meg eller om dette er noe de fleste gjør. Det jeg veit er at jeg ikke ser det rundt meg. Derimot ser jeg at det ikke bare er meg som noen ganger heftig misliker en pensumtekst. Dette er det jeg gjør med tekster jeg misliker, hater, forvirrer eller som bare irriterer meg.

Utstyr: Pensumtekst du eier*, gul-ut-penn, vanlig penn.

 1. Ikke bare gul ut det som er viktig, gul ut det som irriterer deg.
 2. Teksten er som den er, men margen er din! Skriv snarky kommentarer, øs ut edder og galle. Ville horder av spørsmålstegn, banning og WTF?!? gjør seg også. 
 3. Når du er ferdig med å lese gjennom, samle alle kommentarene. Noen av dem viser seg ofte å være samme poeng, de kan du slå sammen. Noen av dem har kanskje blitt forståelige eller mindre plagsomme underveis, de kan droppes.
 4. Omformuler disse kommentarene til spørsmål som en kan stille en foreleser eller seminarlærer uten å virke som en kranglefant (eller i mitt tilfelle, uten å bruke opp kranglefantkvoten min, den trengs gjerne til andre ting). 
 5. Ta spørsmåla med på forelesning. Nei, ikke for å stille alle sammen. Ofte vil forelesninga gi svar på mange av dem. 
 6. Resten går det an å stille, de som du tenker er relevante i plenum, resten direkte til foreleser eller lærer etterpå. Jeg pleide å være redd for denne biten, men så lenge jeg følger punkt 4 blir ingen sure for det, tvert imot.
 7. Det er helt greit å fortsette å hate teksten etterpå. Målet her er ikke forsoning, bare forståelse.

*Jeg tror ikke på helvete, men jeg tror litt på et eget sted der for folk som vandaliserer biblioteksbøker.

6 kommentarer:

 1. Jeg hadde sånn: Gul, obs dette. Oransje: Viktig. Rosa: Dette var merkelig, evt tør jeg si til proffen at jeg tror det er feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt! Jeg tror jeg bruker opp ganske mye av håndkrafta mi på den skrivinga i margen, vurderer å skaffe meg et WTFstempel.

   Slett
 2. Bruk annen farge enn gul der du hater teksten ;) Blå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Blå for hat? ;)

   Så lenge jeg har hender til det foretrekker jeg å kunne spore tankene mine, men en annen farge høres lurt ut til de gangene jeg har det travelt.

   Slett
 3. For et fatastisk innlegg. Det kommer godt med når jeg studerer, óg: du fikk meg til å le. :)

  SvarSlett