tirsdag, mars 09, 2010

Mistenkelig togferie - en ørliten kjærlighetserklæring

"På ferie? Også med tog, er ikke det slitsomt? Er hun ikke så sjuk likevel?"

Ja, folk lurer faktisk på sånt. Er en sjuk skal en visst ikke dra på ferie, og i hvert fall ikke med noe så forferdelig slitsomt som tog. Riktignok er ferie til en viss grad et overskuddsprosjekt, men så mye som det gir hadde jeg hatt godt av å gjøre det flere ganger i året. Hvis vi legger til side den litt ufine mistenkeliggjøringa av meg og sjukdommen min står det fortsatt igjen en heftig devaluering av tog som jeg ikke klarer å la stå uimotsagt.

For jeg tok tog fordi det var mindre slitsomt, ikke mer. En dæsj miljøhensyn spilte også inn, men først og fremst handler det om at tog er fantastisk, og at fly for meg er store mengder av det motsatte.

Toget kan jeg bare sette meg på og slappe av. Jeg bor fem minutter fra stasjonen. Jeg trenger ikke dra til stedet flyet går fra, ikke mase med innsjekking, ikke noe av den der svimle kvalme følelsen jeg ofte får etter å ha flydd. Noen togskifter nedover i Europa seinere er jeg framme, og jeg har feriefølelsen lenge før jeg er framme i stedet for å bruke det første døgnet på å lande og innse at jeg faktisk er på ferie. Når jeg kjører tog renner følelsen av at jeg burde gjøre noe nyttig rett av meg. Jeg kan lese, høre musikk og drømme meg bort, skrive, sove litt, smøre brødskiver fra kjølebagen vi har med, snakke med medpassasjerer, både kjente og ukjente.

Vi møter masse folk. En svenske som skal til Malmö for å lære mer om sin nye jobb. En japansk språknerd som har vært i store deler av Europa og nå skal fra Hamburg til Berlin for å besøke kjente. En fantastisk søt togkonduktør som gjør oss glad. En tysk professor i matematikk som lurer på forskjellene mellom tog og båt Tyskland-Norge siden han skal til Norge til sommeren. En palestinsk foretningsmann som arbeider i Dubai. To brødre fra Kosovo som reiser fra Düsseldorf til Malmö for å møte en bror de ikke har møtt på to år. Og, på Malmö stasjon møter vi jammen to drammensere på vei hjem fra Irak.

Reisefølget mitt er bedre til å ta kontakt med folk enn det jeg er, men jeg pleier å snakke med folk når jeg reiser aleine også. Å møte folk jeg ikke ville møtt ellers, høre språkmixen gradivis forandre seg land for land, å se hvor forskjellig maten er fra byttestasjon til byttestasjon - en kan fint dra på ferie uten av disse tinga, men jeg er glad jeg får ha dem i min ferie.

Tog ut i verden er ikke det samme som en endeløs rekke lokaltog som er forsinka på grunn av snø. Det er sikkert mye som kan gjøres bedre likevel. Lavere pris hadde gjort seg, direktetog til København igjen likeså. Det kunne gjort Europa mer tilgjengelig. Men sjøl om det er mye å fikse, ikke minst innenlands, så elsker jeg tog og håper jeg vil beholde muligheten til sånne turer hele livet.

Fly er fint og noen ganger til og med nødvendig for folk som har det travelt. Men jeg har det ikke travelt, og særlig ikke når jeg skal på ferie.

14 kommentarer:

 1. For en fin kjærlighetserklæring! Og jeg er så hjertens enig! Ferie han dler om å HA tid, ikke spare den.

  SvarSlett
 2. Ikkesant! Travelhet sparer jeg til business. Og sjøl da vil jeg nok gjøre det jeg kan for å unngå den.

  SvarSlett
 3. Folk har lett for å være mistenksomme, og syns det er morsomt å tulle med ting som kanskje ikke jeg syns er morsomt. Jeg har jo litt annerledes arbeidstid for jeg trenger mye søvn og blir fortere sliten enn gjennomsnittet, ikke fordi jeg er giddalaus og bare liker å dra meg, men det er visst ikke så lett å skjønne.. jaja ;)

  Helt enig med deg, tog er stas :o)

  SvarSlett
 4. Tog er helt fantastisk, den beste måten å få med seg landskapet en reiser gjennom på! Og alle folka en møter, kjempegøy :)

  SvarSlett
 5. Noen kjenner kanskje bare tog fra "Vi gjør oppmerksom på at en kjøreledning er falt ned på Skøyen stasjon".
  Og noen har en "ingen skal komme og fortelle meg"-holdning til ting de ikke vet om sykdom og helse.

  Og da blir det vel sånn, da?

  SvarSlett
 6. Mali: Ja, det er utrolig hvordan folk har lært å takle vanskelige ting med humor og følgelig ikke skjønner at det kjapt blir mistenkeliggjøring eller lytehumor.

  Birdmuriel: Ja, landskapet glemte jeg helt å si noe om! Soloppgang over et helt nytt land... fine ting.

  tanteMy: Ja, det blir sånn. Og jeg fikk lyst til å være en liten motvekt. Sjøl om det ikke redder verden akkurat.

  SvarSlett
 7. å, fin kjærligheterklæring, nå lengter jeg enda mer enn før etter å komme meg avgårde..

  SvarSlett
 8. Hei

  Jeg overrekker herved en bloggpris til deg! For å vite mer, les her.

  http://www.movale.no/2010/03/11/bloggpris-til-meg/#more-1713

  -movale-

  SvarSlett
 9. Folk er helt sjukt mistenksomme.

  Jeg er glad du trives med tog =)

  SvarSlett
 10. Du er heldig som kan ta tog. Tog er definitivt det minst slitsomme, bortsett fra Sørlandsbanen, som rister så at jeg blir grønn selv MED reisesyketabletter. Men ellers er tog flott og fint. Jeg savner tog.

  SvarSlett
 11. Jeg liker å kjøre tog, så fremt toget går omtrent på den tida det skal. Har selv toget mange ganger mellom Oslo og stavanger, og liker det, selv om jeg synes det er slitsomt også.

  Håper du får flotte turer framover, det er virkelig givende med ferie og nye impulser når man er syk!

  SvarSlett
 12. Fly er i _hvertfall_ slitsomt, og jeg blir mye dårligere av å fly. Mas, trykkforskjeller, køer på flyplass, utrolig mye støy... Skjønner godt at du velger tog.

  Det er sårende med folk som ikke skjønner at det å komme seg bort kan være helt nødvendig for oss som er sjuke også. Hva skal vi gjøre da? Sitte helt i ro inne i leilighetene våre liksom? Ja, det kan være slitsomt å dra på ferie, men så har man i alle fall gode minner å leve på en stund! :-)

  SvarSlett
 13. Herregud for et fint innlegg!

  SvarSlett
 14. Tog tar deg fra bysentrum til bysentrum. Hva kan være stressende med det? :-)

  SvarSlett