søndag, desember 14, 2008

Lucia

I går feira jeg en katolsk høytid i selskap med protestanter, med en femårings høytidelighet, litt fråtsing og paganistmusikk på cdspilleren.

Interfaith much?

4 kommentarer:

 1. Hva er det som bestemmer om en seremoni er religiøs?

  SvarSlett
 2. Om en seremoni er religiøs? Jeg tenker ganske enkelt på det - hvorvidt deltakerene oppfatter den som religiøs - men det finnes sikkert en ordentlig definisjon der ute også. Si fra om du finner den!

  SvarSlett
 3. Og så kan man spørre seg om det er en protestantisk eller kristen måte å se det på, at det religiøse er noe ved siden av det "andre". Det burde være integrert, synes jeg. Som hun kjøkkenheksa som sa at det var vel bedre å bruke kjøkkenkniven til den der... ettellerannet tingen som heksene bruker en sånn kort kniv til.
  Uten å være heks ( hva definerer forresten en... nei, stopp, nå blir det enda en boks inni boksen, vi stopper her med det) hvor var jeg... uten å være heks, så er jeg veldig overbevist om at det må være sant, for jo mer en bruker en gjenstand, jo mer beliver en den.
  Og det jeg prøver å si, er at religiøsitet er ikke et ferniss eller et avgrenset område, og katolsk, paganistisk og protestantisk er bare hjelpelinjer vi bruker når vi snakker.

  SvarSlett
 4. Jeg tror jeg må si meg uenig med min gode moder (altså mamman min, i fare for forvirring siden vi snakker om religion) her.
  Religion er absolutt er "et avgrenset område". Det er nettopp det som gjør en religion til en religion. Hvis ikke er det "bare" helt vanlig tro, og det har vi jo alle, enten man sier man er religiøs eller ikke. Selv en ateist eller noe annet tilsvarende som "ikke tror på noe" tror jo på noe! De går rundt i den tro at et bombefly -ikke- kommer til å slippe bomber på rådhusplassen i Oslo idag. Eller de går rundt og tror at hvis jeg trykker et nummer, og så på knappen med en grønn telefon på, så kommer det til å komme en ringetone om en holder telefonen opp mot øret. Men det er ikke helt selvsagt. Ergo er det en tro.
  Æh, beklager, litt engasjert der kanskje.. Men. En religion er en boks. Om du ikke føler deg hjemme i den boksen tilhører du heller ikke den religionen.

  SvarSlett