fredag, juni 20, 2008

Hvor rik?

(Penger er litt tabu og samtidig noe alle snakker om. Det var vanskelig å skrive dette innlegget. Men jeg skreiv det fordi jeg gjerne vil snakke med folk om disse tinga.)

De har heva grunnbeløpet. Plutselig har jeg fått 20% mer penger inn hver måned. Det føles litt uvirkelig. Fra pokker-så-trangt (siden jeg har en del store utgifter jeg ikke slipper unna) til helt greit i et eneste stort

hopp!

Jeg har tenkt litt på det med penger i det siste. Når vi lukker øya og drømmer om noe som har med penger å gjøre, hva slags drømmer er det?

I den grad jeg drømmer om rikdom, handler det om trygghet. Jeg ville ikke trengt å drømme om rikdom dersom jeg følte meg helt, helt trygg på at jeg ville ha det nødvendigste hele livet, og jeg mistenker at i samfunn der den økonomiske tryggheten for dem som faller utafor standarden er mindre, drømmes det om desto større rikdom for å kunne kompensere, skape en trygghet som er absolutt.

Men samtidig begrenser vi våre egne drømmer. Jeg veit ikke hvorfor. Jeg drømmer om...

- Å eie mitt eget sted å bo. Et lite hus, aller helst tegna av meg sjøl. Om jeg var i fysisk stand til det, skulle jeg gjerne bygd det med mine egne hender. Det handler om et sted å slå rot, en hjemmebase, og å føle seg så trygg som mulig på at det står støtt og er mitt.

- Å vite at jeg kan fortsette å bo et sted jeg slipper å ha bil.

- Å ha råd til å ta tog i stedet for å fly når jeg skal på ferie. Jeg liker tog, jeg har tid til å ta tog, og jeg drømmer om å ha muligheten til å velge bort fly til fordel for tog.

- Å vite at jeg alltid har råd til mat, til meg og dem rundt meg - sunn mat, stø mat.

- Å alltid kunne skaffe det jeg og familien min trenger av klær og andre nødvendigheter. Å alltid kunne kjøpe solide, pene klær som varer og som er lette å reparere om de skulle gå i stykker.

- Å kunne dra på to turer i året, gjerne utenlandsturer, for å møte folk jeg ellers ikke ville ha møtt.

- Å vite at jeg alltid har tilgang på bøker, kunnskap, musikk, museer.

- Å ha råd til å være generøs. Å alltid kunne by på mat.

Noen av disse tinga har jeg. De fleste ikke. Men hvor rik er passe rik? Når har en nok?

For jeg kan drømme om disse tingene, men alle sammen forutsetter egentlig at jeg er frisk. Og akkurat nå er jeg ikke det. Jeg tror jeg må lære meg å drømme om robotstøvsuger, printer og klær som tåler tørketrommel. Så får jeg heller avlære de der drømmene når jeg blir frisk igjen.

Eller kanskje jeg kan lære meg større drømmer. Bedre drømmer. Jeg veit de er der et sted, og jeg kan få tak i dem en gang.

Men pengedrømmene mine - først og fremst handler disse tinga om en trygghet penger kan gi meg i dette samfunnet, men som i et annet samfunn kanskje ikke ville ha vært avhengig av penger, bare behovet mitt for disse tinga.

Hva er pengedrømmene dine?

5 kommentarer:

 1. Mine pengedrømmer akkurat nå består strengt tatt bare av én ting: Å ha råd til å kjøpe meg egen leilighet i Oslo. Jeg sparer og sparer og håper på at boligprisene skal rase betraktelig, slik at jeg kan få meg noe som er mitt.

  SvarSlett
 2. Kan jeg skjønne. Det er dyrt i Oslo, enten en skal eie eller leie...

  SvarSlett
 3. Et sted å bo er den største pengedrømmen min også. Men jeg har fler: Å ha en inntekt god nok til å ikke trenge å bekymre seg for regninger og sånn. Aldri. Jeg skal ærlig innrømme at jeg gjerne skille ha litt mer en jeg trenger også, såpass politisk ukorrekt skal jeg innrømme at jeg er. Men det som er viktig for meg er å ha nok til å låne til et passe stort sted og bo, betale alle regninger i tide og i tillegg ha råd til å unne meg en pose potetgull på lørdagskvelden.

  SvarSlett
 4. Ja. Det nødvendigste og litt luksus ser ut til å være det de fleste vil ha. Uten at en nødvendigvis er enige om hva som er nødvendig og hva som er luksus. :oP

  SvarSlett
 5. Fint innlegg. Jeg drømmer om å ha litt mer penger i måneden, slik at jeg kan kanskje unne meg å ta en øl etter jobben på fredagen. Jeg drømmer om (og dette er en urealistisk drøm, men like fult en drøm) en usansynlig snillhet fra landlorden vår om at idet vi flytter ut, når enn dét skulle være, at vi fikk igjen alle pengene vi hadde gitt til ham i husleie - bare fordi han ikke trengte dem. Og jeg drømmer om å ha råd til å kjøpe nok bokhyller til alle bøker og dvder og cder og alt.. Alt jeg ønsker er økonomi som jeg hadde i høst. Da fikk jeg akkurat passe. Ikke nok til å skjemme meg bort hele tiden, men kanskje litt ekstra en gang i blandt.

  SvarSlett