onsdag, november 26, 2008

Säg, vad beror det på?

Jeg hørte denne historia om sosialkontoret (før det het NAV) fra ei venninne for fem år sida: En fyr hun kjente hadde hatt helt utslitte sko. De var virkelig et sørgelig syn, og han hadde bare det ene paret. De slapp varmen ut og vannet og snøen inn og var ikke så mye til fottøy. Men sosialkontoret er ikke kjent for å gi penger til sånne ting - de er ment som et tiltak folk ikke skal gå på over tid, og da tar de heller konsekvensen av det enn av en del andre ting. Så denne fyren fikk altså avslag, og tenkte at nåvel, så trenger vi dokumentasjon, det pleier de å like der borte. Så han fikk en skomaker til å lage en tilstandsrapport på skoa hans.

Med behovet behørlig dokumentert av en fagmann troppa han opp på sosialkontoret igjen. Da venninna mi hadde kommet så langt i historien hadde jeg begynt å bli ivrig. Jeg forventa en historie om en helt, en som lærte seg sosialkontorets egne språk og brukte det for å nå inn til dem samtidig som han gjorde det på en humoristisk og synliggjørende måte. Jeg hadde forventa en feelgoodhistorie om en som seira. Jeg fikk ikke det. Jeg fikk en av de historiene om en helt som ikke seira. Jeg fikk en av de ekle historiene som gjør meg pinlig berørt over folk og system, som får meg til å hoppe hissig i stolen og si ting om kart og terreng. Jeg fikk nok en avslagshistorie, og denne var litt ekstra ekkel.

For på sosialkontoret hadde de syntes det var kjempemorsomt. De tok humoren, men glippa poenget. De lo godt, og det blei ingen sko. Hverdagshelten vår gikk fortsatt i fillete sko.

Når den instansen som skal ta vare på dem som faller gjennom i andre deler av systemet bare er ment å skulle være noe folk skal trenge noen måneder, så er det nok for det meste veldig godt ment. Det handler om å tro at det bare er et spørsmål om tid før en finner ut hvordan problemet skal løses. Kort tid, til og med.

Men det stemmer jo ikke alltid. Det er flere grupper som ikke har krav på andre ytelser og som likevel ikke kan jobbe. Eks-narkomane som i eksemplet over bruker ofte ganske lang tid på å stable seg på beina, og la oss ikke glemme dem som aldri kommer seg ut av det. Andre grupper er udiagnostiserte sjuke og folk som har nødvendige jevnlige utgifter som er så store at de ikke kan klare dem på sin vanlige lønn eller trygd. For mange av disse og sikkert mange flere er det ikke snakk om en kort periode. Det er snakk om årevis. For mange av dem er det ikke noe de kan gjøre med det.

Det hadde vært fint med et samfunn der en justerte kart etter terreng, ikke bare henta en bulldozer. Det hadde vært fint med et samfunn der de ikke trakk barnetrygd fra livsopphold sånn de gjør i Drammen, sånn at det i praksis bare er barn av sosialhjelpsmottakere som ikke får barnetrygd - de som trenger det mest. Det hadde vært aller best dersom vi ikke trengte sosialkontoret, men det var dette med kartet og terrenget, da.

Jeg får lyst til å lage t-skjorter. Sosialen - been there, done that, most certainly did not get any t-shirt.

7 kommentarer:

 1. ... og når en først får penger fra soc etter fire måneders papirarbeid så får en en sum som det kanskje var mulig å leve av på 80-tallet.

  Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men her får vi 6200. Jeg som er alene og har en relativt billig leie kunne sikkert ha klart meg, men det betyr jo at jeg hadde måttet glemme tv, internett, busskort og å ete noe annet enn nudler.

  Nå er jeg heldig som er sykemeldt og får penger fra Försäkringskassan enn så lenge.

  SvarSlett
 2. Det er mange som ikke er klar over at mange som får sosialhjelp allerede får trygd. Trygden er bare for lav.

  Nå har Drammen i tillegg gjort barnehage dyrere for dem som har dårligst råd.

  Men Bragernes strand og Ypsilon er så vakre så. Det skal de ha.... Sikkert kaldt å sove på steinstolene på Bragernes strand, forresten.

  SvarSlett
 3. 6200 inkludert husleie? Det er jammen ikke mye. I Norge er det sånn at husleie og livsopphold er hver sin ting. Det er nok lurt.

  SvarSlett
 4. Ja, det er veldig lurt! Ellers er det ikke så mye lurt med sosialvesenet...

  Du er forresten tagget: http://framandkar.wordpress.com/2008/11/26/tarald-x-6/

  SvarSlett
 5. My: Ja, at husleie kan være en sånn nødvendig jevnlig utgift er noe som ikke slår folk, tror jeg. Det gjelder forresten i stor grad alderspensjonister også, dem glemte jeg helt å nevne. "Men det er jo så mange av dem som eier eget hus" hjelper jo ikke dem som ikke gjør det.

  Tarald: Post kommer! Meget snart!

  SvarSlett
 6. Ikke glem det at inntil nylig krevde de at man skulle selge hus om man hadde det før man fikk hjelp...

  SvarSlett
 7. Ja, bra det blei slutt på det i hvert fall. Jeg mener, om folk bor fullstendig over evne kan jeg jo skjønne det, men det gjør de færreste i den situasjonen.

  SvarSlett