torsdag, mars 26, 2009

Borgerstyrt? Men hvorfor det, da?


Før var det første jeg gjorde når jeg fikk vite at jeg skulle få besøk å sette på en vaskemaskin. Jeg kan ikke en gang på en god dag henge opp en halv maskin tøy sjøl uten å ha heftig vondt i armene i flere dager etterpå og bli generelt dårligere, og det å få besøket til å henge opp vaska mi var min måte å tilpasse meg så godt jeg kunne fram til jeg fikk to viktige verktøy - tørketrommel og BPA.

Jeg har gode venner og en fantastisk familie. De hjalp gjerne til i år etter år, for det var jo ikke bare det å henge opp tøy som ikke gikk. Familien har sin plass i det å hjelpe til ved sjukdom og skader, det er samfunnet stort sett enige om. Men når behovet er mer eller mindre permanent er det en helt annen sak, både for den som ikke klarer alt sjøl og for familien, både emosjonelt og praktisk. Da må storsamfunnet være med på løftet.

Borgerstyrt Personlig Assistanse betyr at jeg kan få ha mine egne prioriteringer. I går var det kaldt og det snødde til og med aldri så lite, så jeg ba assistenten om å bære inn ved og koste trammen. Noe så enkelt som det ville ikke gått an med for eksempel hjemmehjelp. Det er absurd men sant.

Det å ha BPA gir meg noen av de mange tinga som friske folk kan ta for gitt. Muligheten til å ta ansvar for meg sjøl og mine egne prioriteringer. Muligheten til å velge om jeg vil bo aleine eller sammen med andre. Muligheter nok til å fylle en egen post - en annen gang.

Jeg slipper å utnytte gjestene mine til å henge opp tøy lenger. Det er det to-tre år sida sist jeg gjorde, og jeg er fortsatt glad for det hver gang jeg får gjester. Det smaker frihet, jammen gjør det det.


Bildene har jeg fått låne av ULOBA, andelslaget som styrer BPA i store deler av landet, blant anna i Drammen her jeg bor. Takk!

11 kommentarer:

  1. Hmm, når jeg i sin tid var hjemmehjelp så hendte det da at vi kosta trammen, og vi var så fleksible vi bare kunne. Men det varierer nok fra kommune til kommune, og har kanskje også forandret seg på de sju-åtte åra som har gått.

    BPA er veldig fint når det fungerer. Problemet med ordningen er at det er veldig vanskelig å få folk til å ta, og ikke minst bli, i disse jobbene. Blant annet fordi lønna er temmelig dårlig.

    SvarSlett
  2. Jeg har lest om en del hjemmehjelper som er fortvila over å ikke få lov til nettopp sånne ting når de ser det trengs.

    Misforstå meg riktig, det er helt greit at det finnes spesifikke, avgrensa tjenester, bare det også finnes noen som ikke er det.

    "Tjener dårlig?" tenkte jeg nå, "hadde assistenten min jobba heltid hadde hun da tjent langt bedre enn meg" - men det er kanskje ikke poenget heller. Det er sikkert lurt med bedre lønn, sjøl om jeg hørte noe om bedre ansennitetsregler innen ULOBA i hvert fall, og det kanskje hjelper litt.

    SvarSlett
  3. Joa, alt er relativt. Som BPA tjener du omtrent det samme som en hjemmehjelp tror jeg, og med litt kvelds og helgetillegg tjener du antagelig bedre enn nattevakter på hotell også. Men er du f.eks hjelpepleier eller har annen formell kompetanse, så vil du nok tjene bedre alle andre steder enn som BPA.

    SvarSlett
  4. Ja. Jeg synes det er litt greit, jeg, det er jo egentlig ingen relevant utdanning til BPA generelt sjøl om det kan være utdanninger som vil være positive for de enkelte arbeidslederne.

    SvarSlett
  5. Det er jo veldig greit med unge folk da, nettopp derfor. De er sterke, har ingen utdannelse som forteller dem at de må gjøre akkurat sånn og sånn, og "ingen" alternativer til annen jobb med like god betaling. Og som du sa, Maren, om man jobber heltid er det plutselig ikke så ille likevel.
    Og som familiemedlem må jeg slenge til at det er veldig behagelig å slippe å "måtte" være uthvilt hver gang jeg skal besøke søstra mi for å hjelpe til, selvom det bare var et krav fra meg sjøl.
    Fine systemet.

    SvarSlett
  6. Mmmm. Det er synd at det er så få alternativer, da. De veldig heldige blir flaskiser på nærbutikken, de andre må vel stort sett holde seg til telefonsalg i sjangeren underbetalt terror og sånt.

    Jeg tenker sånn på det at fordelen er at de må lære mye fra scratch, og ulempa er det samme. Når jeg sier jeg vil ha håndklærne rulla og ikke bretta, for da er de lettere for meg å ta ut av skapet igjen, så er det bare javel, ok, da gjør jeg det. Men å få noen som har holdt hus noen år til å gjøre det sånn krever en ordentlig forklaring på dette bruddet med god husmorskikk. Ok, jeg overdriver nå, men bare litt...

    SvarSlett
  7. Døøøæh! Rulla ikke jeg håndklærne dine, kanskje?
    Men innrøm det, jenta mi, av og til SER ei husmor som mora di ting som en personlig assistent ikke kommer på. Og som du vil ha.

    For øvrig: Hurra for personlig assistent.Bare synd det er så mye papirmølle for å få det. Jeg vet om ei som ikke er sikker på om hun orker papirmølla som skal til. Virkelig orker, altså, ikke i betydningen gidder ikke.

    SvarSlett
  8. Joda, etter litt forklaringer så. Og du ser masse ting, du, det fine er at nå slipper du å gjøre dem.

    Det er kjipt at det er så vanskelig å få det. Og Individuell Plan. Når den er på plass er det nok mye lettere å se helheten på en måte som gjør at de finner ut hvilke tiltak som er bra.

    SvarSlett
  9. http://dt.no/article/20090330/NYHET/849842128/1063/NYHET
    Her ( i linken om han som ikke fikk lov å administrere assistentene sine sjøl) handler det om en helsetjeneste som mener at de Vet Hva Som Er Best For Deg. På Institutt for sykepleiervitenskap kalte vi dette paternalisme, noe som er en styggedom som kan oppstå i helsetjenesten. Jeg trodde ikke de kunne gå vekk fra en brukerstyrt personlig assistent når de endelig hadde fått innført det. Jeg trodde problemet lå i å få alle kommuner til å skjønne at det er slik det må være. NÅ er jeg bekymra, nå!:-(

    SvarSlett
  10. Paternalisme. For et stygt ord.

    Jeg tror ikke de har gått bort fra den, formelt sett. Jeg tror de har tatt den over. Legg til bare en liten dæsj kunnskapsløshet og litt manglende forståelse av hva de faktisk styrer, og vips - en sånn situasjon.

    Jeg tror kommunene kan styre BPA helt fint, men at relativt få kommuner så langt har vært villige til å skaffe seg ekspertisen som skal til for å gjøre det, og det skjønner jeg egentlig godt. Da blir resultatet at ULOBA tar det (en helt grei løsning) eller at kommuner uten nødvendig kunnskap gjør det (en ikke-så-grei løsning).

    Her er lenka som klikkbar også.

    SvarSlett
  11. Og se, der prøver de seg med en aprilspøk! :-D
    http://www.ifoqus.no/pressrelease_preview.php?id=2425&ident=16105fb9cc614fc29e1bda00dab60d41

    SvarSlett